Kabul TeaterDa DNS-teknikeren Harry Slengesol i 2002 så et Dagsrevyen-innslag fra Kabul Teater satte det i gang en tankerekke som etter kort tid utviklet seg til et av de mest spennende prosjektene teateret har vært engasjert i. Dette prosjektet har foregått på kryss av landegrenser - og kultur og fikk mye omtale. Det hele startet nokså spontant med en ekstra forestllin på DNS til inntekt for kollegene i Kabul til å utvikle seg til en solidaritetsgruppe som fungerer som støtte for dem.

I 2002 lå teateret i ruiner og personalet gikk rundt på legd til diverse andre statlige institusjoner i Kabul. De fleste både foran og bak scenen var ufaglærte, de tekniske hjelpemidlene fraværende og lønnen fra Kulturministeriet ikke egnet til å leve av. Men i dag har det skjedd forandringer i teateret takket være et stort engansjement fra flere parter om  å gjennoppbygget teateret. 

Mye har skjedd på kort tid. ANT har fått etablert seg i eget hus. Et hus som rommer det man trenger for å drive et moderne teater i dag. De ansatte har fått gode arbeidsforhold ogproduksjonene blir mer og mer profesjonelle. Organisasjonen ANT har også gjort store fremskritt. Kunstnerisk råd er innført og produksjonsmøter holdes jevnlig. PR- arbeid er under utvikling og vil bli fulgt opp med større vektlegging fremover. De ansatte har hatt tilbud om engelskundervisning i flere år, og det vil på sikt nok lette kommunikasjonen mellom dem og oss. Teatret blir lagt merke til i langt større grad en før og man har klart å få organisert publikumsbesøk via kontaktarbeid og samarbeid med div organisasjoner i Kabul.

Det er opprettet barneteater og dukketeater med eget verksted ved ANT og teatret har forpliktet seg til å satse på barne og ungdomsteater. Man har opprettet dramaturgiat og bibliotek ved teatret og kvinnene har fått sitt eget fine oppholdsrom ,og selv om utviklingen går sakte blir jentene flere og tar plass i langt større grad en før. De fleste, både barne og voksenforestillingene til ANT blir nå overført til National TV og dermed sett av et stort publikum. Når ANT engang flytter inn i et gjenoppbygd Kabul Nendary eller nytt hus, er det inngått avtale mellom Kulturministeriet , ANT og DNS om at Baresh skal være et eget barne og ungdomsteaterhus og at de ressursene som er investert i der skal forbli på stedet.
 


  
Facebook Twitter

Utskriftsvennlig versjon

Billetter

Den Nationale Scene
Tlf. 55 54 97 00
E-post: dns@dns.no

Telefon billettbestilling: 55 60 70 80

Webredaktør: Ole Friele jr
Web-løsning: Reaktor AS

Våre sponsorer:

DNB